Historia

Kontion Pojat

Partiopoikien toimintaa on ollut Kurussa vuodesta 1946 lähtien. Silloin lippukunnanjohtajana toimi Eino Harju. Kontion Poikien toiminta on loppunut vuonna 1968, mutta herännyt uudelleen henkiin vuosiksi 1971-79. Kurun Kontioiden edeltäjä, Kontion Pojat, on hyväksytty Suomalaisten Partiopoikien liittoon 1.4.1959. Kontion Pojilta nykyiset kontiot ovat perineet lippukunnan lipun ja muita esineitä.

Yksi muisto Kontion Poikien toiminnasta on 20.1.1962 päivätty partiolaki -taulu. Kontion Poikien taustayhteisöinä ovat olleet seurakunta, kunta ja Lions club. Otteita Kontion Poikien VJ:n Reijo Paavolan partiomuistiosta:

20.3-1947. Kokous koululla kello 19.00. Poikien ja tyttöjen yhteinen kokous.
Menimme koululle just jämptisti. Vartosimme eteisessä 25 minuuttia, jonka jälkeen menimme tyttöjen luokkaan, jossa me istuimme tyttöjen kanssa. Ensiksi oli tietokilpailu, jossa tytöt voittivat 20-17. Tietokilpailun jälkeen opetettiin ja huudettiin huutoja ja sitten lähdimme kotiin.
Huuhkajia oli kokouksessa Kiho, Töpö, Mökö, Luru, Niku ja Naku.
 
23/3-47. Kokous koululla kello 18.
Luku
”Salamatkustaja”
Ensiapua
Avainviesti
Vihellys- ja käsimerkkien harj.
Laulun harj. ”Kaunis on aamu”
Merkkisuorituksia
Leikkejä
Koolla olivat: Kiho, Töpö, Mökö, Luru, Niku, Naku ja Kuopus

Kurun Taivaltytöt

Tyttöjen lippukunta on ollut nimeltään Kurun Taivaltytöt. Virallisten tietojen mukaan Taivaltytöt ovat toimineet vuosina 1947-49. Lippukunnasta on jäljellä vähän dokumentteja. Partiotyttöjen hartauskirjaan Maija-Leena Pietilän tekemä merkintä on vuodelta 1947 ja vanha kuitti osoittaa, että jäsenmakuja on tilitetty kuitenkin vielä vuosilta 1950-51. Muita muistoja Taivaltytöistä on lippukunnan leimasin, oheinen valokuva ja rasiallinen erilaisia merkkejä. Taivaltytöt ovat kuuluneet Suomen vapaaseen partioryhmään (Den fria brigaden), josta ovat muistona kolmiapilamerkit.

taiv_tytKurun Taivaltyttöjä johtajansa Maija-Leena Pietilän kanssa vuonna 1948.

Muuta partiotoimintaa Kurussa

Keihäslahden koulussa tyttöjen liikunnan opettajana toiminut Marja Laitinen on pitänyt partiota tytöille Kurussa vuonna 1961-1962. Hän oli ollut aikaisemmin partiotoiminnassa mukana ja hän halusi tarjota sitä myös Kurussa. Muurahais- ja hyttysvartiolla ei ollut lippukuntaa tukena vaan he toimivat ihan omillaan. Marja Laitisella on tuolta ajalta tallessa vihko, johon on koottu päiväkirjaa vartioiden kokoontumisista:

Muurahais- ja hyttysvartion kokous 19.2.1961
Sinä sunnuntaina oli neljä, tai oikeastaan viisi tyttöä koolla. Aluksi vaivasi kankeus ja ujous vähän jokaista. Partioajatus oli suurimmalle osalle vielä aivan outo, mutta ainakin vähän siitä selvisi kun yhdessä tutkimme Partiotytön opasta. Ja niin sitten kävi, että perustimme vasrtion, jonka nimeksi Tiita keksi Muurahaiset, ja aloimme ensimmäisen vartiokokouksen. Yhdessä keksimme jokaiselle oman partionimensä. Nimiä oli vaikka kuinka paljon tarjolla, mutta sopivia ei ollut helppo löytää. Pohdimme ja tuloksena oli että vartion perustajajäsenet ovat: Mökö, Jökö, Lulu, Tiita ja Mari. Edessämme on nyt alokasaika, jolloin tutustumme toisiimme ja partioliikkeeseen, pidämme vartiokokouksia ja teemme retkiä ja opimme paljon uusia asioita. Seurasi historiallinen tapahtuma. Leikimme vartion ensimmäisen Kim-leikin. Kukin tutki kiinteesti esineitä ja joistakin piti kysyä, mikä se oli. Sitten kovalla kiireellä kirjoittamaan. Tiita oli melkein rähämällään keinutuolin edessä ja Mökö kirjoitti parvekkeen ovea vasten. Lulu ja Jökö tyytyivät tavalliseen kirjotusasentoon. Tulos oli tasaväkinen: Tiita ja Jökö 14 ja Lulu ja Mökö 13. Hetken juttelun jälkeen lauloimme loppulauluksi virren Tule kanssani Herra Jeesus seisoen sisarketjussa. Sitten ”Hyvää yötä! ja ”Kiitos tästä illasta!” ja neljä muurahaista lähti vaeltamaan kotiin.
Mari
 
Hyttysten kokous 10.4-61.
Läsnä: Mari, Tupu, Kepa, Kikka ja Siri
Ensin Mari luki päivän tekstin ja luimme yhteen ääneen Isä meidän rukouksen. Sen jälkeen luki Kikka viime kerrasta kirjoittamansa pöytäkirjan. Sitten lauloimme laulun ”Me hymyillen tyytyväisinä kuljemme” jne. Sitten menimme kiertämään maastoleikin, jonka Mari oli tehnyt. Sillä aikaa kun Kepa ja Kikka kiersivät sen, minä kirjoitin laulua joka alkoi ”Kas tomupilvi nousee”. Kepan ja Kikan aika oli 5.58,4. Tupun ja minun 6.29,4. Mutta Mari sanoi että Tupu ja minä teimme paremmin lippusolmun kuin Kepa ja Kikka.
Mari oli laittanut keittiön pöydälle 25 esinettä. Ensin katselimme niitä puolitoista minuuttia, sitten käännyimme poispäin ja Mari otti jonkun esineen pöydältä pois ja se joka ensin arvasi mikä esine oli pois sai pisteen. Ja näin jatkui kunnes kaikki esineet pöydältä loppuivat. Voittaja sai karamellin. Tulokset olivat Kepa 10p, Siri 5p, Tupu 4p ja Kikka 3p.
Sitten selvitimme pulmallista kysymystä. Sen jälkeen menimme luokkaan harjoittelemaan laulua, jonka kirjoitimme vihkoon. Kun olimme kolme kertaa laulaneet menimme takaisin Marin huoneeseen ja luimme Herran siunauksen sekä sanoimme ” Hyvää yötä, Jeesus myötä, kiitos tästä illasta”, jonka jälkeen lähdimme iloisin mielin kotia kohti.
Siri
 
lippuKurun Kontioiden lippu, jonka Kontioin Pojille on suunnitellut heraldikko Kalle Lehtonen. Lippu on 1940-luvulta.

Kurun Kontiot

Partiotoiminnan uudelleen käynnistämistä ehdottanut artikkeli Kurun Sanomissa julkaistiin 12.1.1989.

Kurun Sanomat 12.1.1989

Partiolippukunta Kurun Kontiot on perustettu 16.4.1989. Lippukunnanjohtajina ovat toimineet vuonna 1989 Lauri Matinlompolo, vuosina 1990-1991 Martti Asunta ja vuosina 1992-1994 Helena Sihvonen. Perustamiskokouksen ilmoitus julkaistiin Kurun Sanomissa ja perustamisen jälkeen asiasta kirjoitettiin lehdessä.

Kurun Kontioiden perustaminen Kurun Sanomissa

Vuoden 1994 aikana lippukunnan toiminta hiipui niin, että syksyllä ei enää ollut toimintaa. Kontio heräteltiin hereille uudestaan vuoden 2002 alussa seurakunnan nuorisotyöntekijän Martti Kauppisen johdolla, josta tulikin sitten lippukunnanjohtaja. Kontioiden päiväkirjaan Majavat-lauma on kirjoittanut 1989 seuraavaa:

Maanantai 15.5.1989
Ryhmänjohtajat: Maarit ”Mallu” ja Ritva ”Ritu”
Ryhmä: Majavat
Mukana: Jussi Matinlompolo ”Sasi”, Mika Moisio ”Aatu”, Timo Mäkinen ”Karvinen”, Martti Huuskonen ”Eki”, Jani Moisio, Janne Vahantapohja ”Vempula” ja Esa Sivula ”Ykä”
Aloitimme tunnuksella. Teimme kangaspussia pikkutavaroita varten. Lauloimme sudenpentujen laulua, opettelimme oman huudon: ”Eri pentu, kiva pentu, mikä pentu, SUDENPENTU!” Kertasimme reitin kololle, merkitsimme suorituksiin. Lopetimme kertomuksella ja huudolla.
 

Jos sinulla on kuvia, esineitä tai muuta tietoa Kontion Pojista, Kurun Taivaltytöistä tai muusta partiotoiminnasta Kurussa, otamme tiedon mielellämme vastaan. Ehkä jonain päivänä kurulaisen partiotoiminnan historia saadaan kansien väliin.